De Junea vending machine bij Pelican Rouge, dental pagina

Heb je een vergunning nodig om een vending machine te plaatsen? 

9 oktober 2023

Heb je een vergunning nodig om een vending machine te plaatsen?

Dus jij wilt een vending machine plaatsen? Wat een goed idee! Je kan een vending automaat plaatsen om de service voorziening van een locatie te verhogen of om een extra inkomstenbron te genereren voor je bedrijf.  Maar een veelgestelde vraag die wij krijgen is: 'heb je een vergunning nodig voor een vendingautomaat?'

Heb jij een locatie voor je vending machine geregeld?

Voordat je überhaupt gaat kijken naar een vergunning of een machine afnemen is het belangrijk dat je een goede locatie hebt gevonden. Wat maakt een locatie passend voor onze automaten? Lees het hier. Heb jij de locatie goed geanalyseerd? Weet jij wat voor mensen er op deze locatie komen en hoeveel dit er ongeveer zijn? Oke top! Dan kunnen we doorgaan naar de volgende stap.

Waar ga je de automaat plaatsen?

Waar jij de automaat precies gaat plaatsen speelt een grote rol in het bepalen of je een vergunning nodig hebt.

Privé eigendom

Als jij de vending machine op privé terrein gaat plaatsen, zoals in jouw kantoorpand of op jouw erf, heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. Het is wel belangrijk om alles schriftelijk vast te leggen.

Openbare ruimte

Als je een automaat in een openbare ruimte wilt plaatsen, zoals een park of treinstation, heb je meestal een vergunning nodig van de gemeente of de instantie die de locatie beheert.

Heb je een vergunning nodig om een vending machine te plaatsen? 

In sommige gevallen dus wel. In het geval van privé-eigendom heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Bij de meeste semi openbare locaties die beheerd worden door de gemeente of andere partijen, bijvoorbeeld een gemeentehuis, bibliotheek of campus, kan jij ook een machine plaatsen zonder vergunning, maar er moet wel een officiële goedkeuring gegeven worden door de beheerder. Wil je advies of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kan je altijd even bellen met een van onze experts. 

Voor volledig openbare locaties als: stations, parken, treinstations en tankstations moet er wel een officiële vergunning worden aangevraagd. Dit soort locaties zijn echter niet geschikt voor onze smart vending machines. Lees hier verder waarom.